Vreau să promovez România ca destinație turistică

Sunt în Franța de un an și jumătate și am avut ocazia să întâlnesc oameni care știu despre România doar de la televizor. De fapt, când vine vorba de România, francezii sunt împărțiți în două tabere: cei care știu despre România doar de la televizor și atunci când le zici că ești român fac un pas în spate și cei care au avut contact cu români sau au fost prin România și s-au întors de acolo super încântați.

Cei care știu de România de la televizor evident că au impresia că toți românii sunt hoți și cerșetori. Când le spui că ești român, le poți citi pe față un amestec de dispreț și frică. Nu știu nimic despre România, dar totuși și-au format o imagine greșită despre noi. Ceilalți, care au fost pe la noi sau au avut contact cu românii, vor spune întotdeauna că România este o țară frumoasă, iar românii sunt niște oameni muncitori, glumeți și prietenoși. Este o diferență cam mare între imaginea de la televizor și cea reală, nu credeți?

Și dacă tot alerg pe la maratoane pe aici, m-am gândit că aș putea promova România ca destinație turistică pentru francezii care nu au fost niciodată pe la noi, deși procentele francezilor care părăsesc țara în lunile de vacanță sunt foarte mici, ar putea încerca ceva nou.

Nu fac multe maratoane, mi-am propus vreo 2/3 pe an, dar aș putea în schimb să particip la semimaratoane. Nu mi-ar fi greu. Nu vreau bani pentru treaba asta, nu vreau să ajung erou național, vreau doar să mai curăț puțin din imaginea eronată pe care o au francezii despre noi. Ca să nu vă mai spun că la școală, copiii învață despre țările bogate din vest și țările sărace (printre care și România) din est.

semi

Așa că în primă fază mă gândeam cum aș putea să fac acest lucru. O modalitate ar fi să port tricouri albe la fiecare competiție și să-mi scriu pe ele mesaje cu un marker negru de genul „știați că”. Mesajele vor fi în franceză și vor fi de genul: știați că în România există cea mai mare rezervație naturală din Europa și a treia ca mărime din lume. Delta Dunării. Și câteva cifre despre flora și fauna din zonă. Sau despre Cimitirul Vesel sau despre Marea Neagră sau despre Dunăre sau despre Transfăgărășan. Sunt destule locuri pe la noi de arătat lumii.

O altă modalitate ar fi să alerg cu un steag al României legat de mijloc. Sau să-mi fac tricouri cu poze de prin România cu principalele puncte de atracție de la noi din țară. Modalități sunt destule, iar dacă aveți vreo idee eu sunt deschis. Astfel ar afla și francezii că nu suntem săraci și că nu toți furăm și cerșim. Mai avem și alte preocupări.

Primul maraton la care voi participa este pe 11 octombrie anul acesta la Reims. Un orășel din nord-estul Franței în apropiere de Luxemburg și Belgia. Pun eu ceva la cale până atunci. Repet, nu vreau să fiu plătit pentru asta, o fac de plăcere. Sunt și voi fi român indiferent unde aș trăi, așa că de ce să nu-mi promovez țara de proveniență. V-aș întreba totuși cum vi se pare această idee? Pentru că în capul meu sună foarte bine. happy


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

5 thoughts on “Vreau să promovez România ca destinație turistică

 1. Cristian Florea

  Mie ideea cu tricouri pe care să scrii curiozități despre România mi se pare cea mai tare dintre toate. Un blog de alergător (scris în franceză) ar mai merge. Și din când în când să mai zici și despre România în articolele despre sport. Dacă ai timp să scrii, bineînțeles. big grin

  1. Papen Post author

   Am timp să scriu, dar e ceva mai greu cu scrisul în franceză happy

 2. Pingback: Running for Romania | Papen

 3. Șerban

  O să ți se pară amuzant, dar cred că ar trebui să alergi îmbrăcat în țăran român: opinci, ițari, ie și toate cele. Evident și cu un clop cu bandă tricoloră. Asta îți va garanta, cu siguranță, apariția la televiziune și promovarea atât a ta, cât și a României.

  1. Papen Post author

   Să știi că nu mi se pare amuzant, ci mi se pare o idee chiar bună. Dacă fac rost de costum așa fac. happy Doar că nu pot alerga în opinci, mi-aș rupe picioarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.