Primul meu trail urban

Am descoperit de curând o aplicație pentru alergători făcută de cei de la Salomon care se numește CityTrail (pentru Android e aici). Ce face această aplicație? Îți dă niște trasee de trail prin oraș, trasee care cuprind puncte de atracție turistică și te fac să uiți că ai de urcat până-ți ies ochii din orbite.

Azi am zis să încerc cel mai mare traseu din orașul unde locuiesc, așa că am ieșit la o alergare despre care nu știam nimic. Nu știam traseul, nu știam cât e de urcat sau de coborât, nu știam în cât timp am să termin de alergat. Dar totuși am ieșit mai mult curios să văd cum arată un traseu de trail pentru care Salomon și-a dat acceptul.

Ce mi-a plăcut (foarte mult chiar)

În alergările mele de antrenament nu apare niciodată vreo surpriză. Știu foarte bine pe unde alerg, știu aproximativ cam cât timp voi face, știu ce ritm să aleg pentru a termina fără vreo accidentare. M-am obișnuit cu turele mele și le fac acum gândindu-mă la orice altceva în afară de cât mai am de alergat sau cu ce viteză mă deplasez. E bine.

IMG_5962 (1)

La traseul de azi în schimb am descoperit niște străduțe prin oraș pe care nu le știam și care arată foarte bine. Unele dintre ele urcă prin centrul orașului, altele coboară și te scot pe lângă un parc. Mi-a plăcut foarte mult că traseul m-a dus printr-un parc din apropierea blocului unde locuiesc, m-a învârtit prin tot parcul pe tot felul de poteci micuțe cu piatră pe ele, m-a dus apoi prin oraș și mi-a arătat primăria, catedrala din centrul orașului, un alt parc mai micuț din oraș, dar care arată foarte bine și are rațe și lebede prin el, plus o fântână arteziană în mijloc, m-a urcat și coborât pe niște scări despre care nici nu știam că există. A fost un traseu frumos.

urban trail

Poate cel mai mare avantaj al unui trail este că te scoate din monotonia alergatului pe plat. Când zici că ai terminat cu urcatul mai dai peste niște trepte, când termini cu treptele dai peste un alt deal, apoi cobori mult și trebuie să-ți controlezi viteza ca să nu o iei razna.

Ca să vă dați seama cam cât am avut de urcat, în prima parte a traseului, care pe mine m-a terminat, am urcat până în vârful parcului de unde se vede exact așa ca în imaginea de mai sus. Eu stau undeva între catedrala care se vede și acest parc, deci am coborât apoi în oraș, am urcat din nou până pe lângă catedrală, am întâlnit în drum vreo 6/7 serii de trepte și vreo trei pante de coborât cu o înclinație destul de mare (30% să zicem).

Ce nu mi-a plăcut

Dar asta o pun pe seama faptului că a fost prima dată când am făcut acest traseu. A trebuit să alerg cu telefonul în mână pentru a urmări harta și străzile pe unde urma să alerg. De multe ori am încurcat traseul, dar am avut grijă să mă întorc și să îl urmez întocmai.

Nu am reușit să-l termin pe tot, la modul că nu am trecut prin toate punctele marcate pe traseu (am bifat 41/45), dar am făcut cei 12 kilometri câți erau trecuți în aplicație. După câteva alergări pe cele trei trasee de prin orașul meu sunt sigur că nu voi mai avea nevoie să stau cu ochii pe hartă, așa că „secțiunea” cu ce nu mi-a plăcut o să dispară.

Ce urmează să fac

Vreau să introduc în alergările mele săptămânale câte o alergare de acest gen. Azi am alergat mai încet ca de obicei pentru că n-am nimerit tot timpul traseul și trebuia să mă întorc câteodată din drum, plus că nu sunt obișnuit cu urcările și coborârile abrupte. Mi-a plăcut mai mult decât m-aș fi așteptat, așa că după maratonul din octombrie voi începe o nouă serie de antrenamente de data asta pentru un trail. La început va fi unul mic, dar sper să pot termina la un moment dat un maraton de acest tip.

traseu trail


Altfel aplicația are o mulțime de orașe, iar dacă vă place să călătoriți și să alergați în același timp, puteți descoperi orașele în care mergeți alergând. Din păcate nu are orașe din România, dar poate pe viitor vor fi și ele pe listă, avem destule trasee de trail prin orașe. Poate unii dintre voi știau deja de ea, eu abia acum am descoperit-o. La fel ca și cei de la Nike, pentru că mai mergeam în București în Herăstrău la alergările lor din week-end, găsești în aplicația asta alergări organizate pentru toate tipurile de alergători de la debutanți și până la profesioniști. Mi-au rămas de descoperit încă două trasee, dar mai mici de 9 și de 6 kilometri, de încălzire cum ar veni.  happy

 


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.