Nu te obligă nimeni să folosești facebook!

Văd că toată lumea sare ca arsă că în România s-a dat o lege prin care facebook devine spațiu public și nu privat. Dar înainte de a sări să ne revoltăm, hai să ne gândim puțin despre ce vorbim. Facebook este o rețea de socializare pe care ți-ai făcut cont singur. Nu a stat nimeni cu pistolul la tâmpla ta obligându-te să-ți faci un cont.

Dacă vă mai amintiți, acum ceva timp apăruseră niște articole în care ni se spunea că angajatorii verifică în prealabil conturile de facebook ale potențialilor viitori angajați. Este fix același lucru, asta înseamnă că angajatorul consideră contul tău de facebook un spațiu public, altfel nu ar fi avut acces la el.

Pe de altă parte, facebook nu este un spațiu privat. Dacă ar fi fost spațiu privat, asta ar fi însemnat că datele voastre ar fi fost văzute/citite/urmărite doar de cei aleși de voi. Dar știm cu toții că facebook folosește datele noastre pentru a calcula ce publicitate să mai vedem prin timeline-urile noastre. Dacă ar fi fost spațiu privat, atunci probabil că nu am fi sărit de 100 de prieteni niciunul dintre noi. Câți dintre voi aveți mii sau sute de mii de prieteni în viața reală? Așa mă gândeam și eu.

facebooksursă foto

Dacă dați o căutare pe google cu facebook nu e spațiu privat, veți găsi numai titluri de genul: ATENȚIE la ce scrieți pe facebook! Facebook este spațiu public și ce scrieți pe el, poate fi folosit împotriva voastră! Dar stai puțin, asta înseamnă că până în momentul ăsta nu am fost atenți la ce am scris? Adică până la momentul ăsta puteam să instig la ură, crime și violență, iar de acum înainte nu mai pot? Hai să fim serioși! Toată lumea era deja atentă la ce punea pe facebook, nu era nevoie de nicio lege care să ne facă mai atenți.

În altă ordine de idei, nu ne obligă nimeni să folosim facebook. Nu am inventat noi această rețea de socializare, noi doar ne folosim de ea și jucăm după regulile ei. Dacă nu ne place, suntem liberi să ne închidem conturile și să ieșim din case. Nu pentru a face vreo revoluție, ci pentru a face orice altceva decât a sta în fața calculatorului ore întregi. Altfel a fost bun facebookul de alegeri, când toată lumea punea clipuri video de pe la secțiile din diaspora? Ce o să se întâmple acum? Vom fi arestați că nu a ieșit Ponta președinte din cauza acestor clipuri video? Hai puțin mai atenți.


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Nu te obligă nimeni să folosești facebook!

  1. Béranger

    Ce mare brânză? E ca și cum ai scrie pe blog, din punct de vedere legal. Asta pentru că, dacă pe FB ai mai mult de un „prieten”. deja este „[în] public”, chiar și fără re-șeruire.

  2. Papen Post author

    Dar și pe bloguri fiecare e responsabil pentru ceea ce scrie. Adică nu m-ar mira să apară o lege și legată de aspectul ăsta. Știu că a existat un caz cu cineva care-și instigase cititorii să nu meargă la un anumit restaurant, a fost dat în judecată și a pierdut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.