Despre Amsterdam

Până mai acum câteva zile aveam un top al orașelor preferate din ceea ce am reușit să văd prin călătoriile prin care am fost. Topul meu arăta cam așa: Lisabona pe primul loc, Londra pe 2 și Parisul pe 3. Ca să ajung la acest clasament am luat în calcul mai multe criterii. Cum sunt oamenii din acele orașe, cum e mâncarea, ce ai de făcut pe acolo și chiar, presupunând prin absurd, dacă m-aș muta să trăiesc acolo pentru tot restul vieții.

Doar că nu ajunsesem în Amsterdam. Aveam un top care a fost făcut praf de un orășel relativ mic din Olanda. Auzisem tot feluri de lucruri despre Amsterdam, dar știi cum e, până nu ajungi tu să vezi și să simți pe pielea ta cum e, sunt numai vorbe. Am stat doar 2 zile dar mi-au fost suficiente pentru a-mi da seama că m-aș muta mâine acolo fără să stau pe gânduri.

Despre transportul din Amsterdam

De la aeroport și până în oraș ajungi în 40 de minute. Am schimbat un metrou și un tramvai. Toate merg ceas și poți folosi un card pe care-l poți cumpăra din aeroport direct. Costă 25 de euro pentru 3 zile și poți merge cu absolut orice mijloc de transport în comun.

Este primul oraș în care văd mai multe biciclete decât mașini. E un sentiment ciudat să vezi că mașinile sunt atât de puține. Biciclete în schimb, miliarde. De toate felurile. Am văzut o parcare supra etajată pentru biciclete pe vreo 7 nivele. Cred că mai bine de jumătate de oraș de deplasează pe bicicletă.

Ambarcațiunile nu lipsesc nici ele din peisaj. Dacă ajungeți prin Amsterdam vreodată să nu ratați pentru nimic în lume plimbarea cu barca pe canal. La un moment dat am avut impresia că visez. Jur. Deci erau toate ca din povești, toate se potriveau, toate se îmbinau perfect. Tot. Oameni, biciclete, poduri, canale, mașini, copaci, clădiri, tot.

piata de flori

Despre ce poți să vezi în Amsterdam în 2 zile

Pentru că timpul a fost scurt am bifat doar cele mai cunoscute chestii:

  •   Rijksmuseum – cu băieții cu Van Gogh, cu Rembrandt, cu picturi din secolele 16/17/18, cu autoportretul lui Van Gogh, frumos tare. La Van Gogh la muzeu nu am mai ajuns. La bilete ne-au spus că este o coadă foarte mare și că vom aștepta spre 2 ore. Am zis pas;
  • plimbare cu barca pe canale – costă vreo 16 euro de persoană, dacă țin bine minte și te poți coborî sau urca de unde vrei tu, dar în același timp poți face și turul complet. Este super!
  • Anne Frank house – pe foarte scurt. Am stat la coadă aproximativ o oră și puțin pentru a intra. Este casa în care o familie de evrei a stat ascunsă pentru doi ani în timpul celui de-al doilea război mondial. Anne Frank avea 15 ani când a murit într-unul dintre lagărele de concentrare naziste. A scris un jurnal în acei doi ani în care au stat ascunși acolo, apoi a fost publicat de tatăl său, care a fost și singurul supraviețuitor al familiei;
  • Red Light District – există și este adevărat ce se zice despre el. Noaptea, dar nu aș ști să vă spun exact după ce oră, apar fete în vitrine. Nu sunt dezbrăcate complet, sunt de fapt îmbrăcate foarte sumar. Pentru toate gusturile, de toate felurile și toate arată foarte bine. Din bisturiu, evident;
  • Coffee shop-urile – Amsterdamul este cunoscut pentru toleranța pe care o are cu marijuana și cu prostituția. Am citit pe interneți că în Amsterdam există aproximativ 200 de coffee shop-uri unde poți fuma marijuana liniștit. Dacă sunteți curioși să aflați cum este într-unul sau să fumați ceva, atunci vă spun eu că au meniuri cu multe feluri de marijuana. Poți cumpăra jointuri gata rulate (costă 8 euro bucata), pentru cei care nu au treabă cu așa ceva sau poți cumpăra la gram. Mai jos de 2 grame nu se vinde și costă 32 de euro. Poți cumpăra și 5 grame la 50 de euro, dar cât să fumezi?
  • Piața de Flori – unde găsești tot felul de bulbi de lalele și plante din toate felurile și chipurile, cum ar veni. Și suveniruri și kitul începătorului pentru cei care vor să-și planteze acasă marijuana. Este făcută pe niște chestii plutitoare și vedeți că pe la mijlocul ei, e un coffee shop pe dreapta.

Sunt sigur că mai sunt lucruri de văzut prin Amsterdam, intenționez să mai ajung o dată acolo cât de curând posibil. Este orașul care mi-a dat peste cap orice credeam eu că ar fi cum trebuie. Aș putea spune că sunt #fandemic Amsterdam. Am făcut chiar și un live despre asta, vi-l las mai jos.

ps: am mai pus câteva poze pe instagram aici, dacă vreți să mai vedeți câte ceva.


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.