Despre amenzile de circulație din Franța

Nu sunt vreun vitezoman, dar de când sunt aici am luat patru amenzi de circulație, culmea, pentru viteză. Și nu vă imaginați că am mers cu mult peste limita legală. La primele trei am avut între 5 și 10 kilometri diferență peste ce era permis, iar acum, la ultima, am avut 28 de kilometri peste cei 90 cu care trebuia să fi mers. Însă de fiecare dată le-am plătit online și a durat fix 30 de secunde.

Cum îți iei o amendă?

Simplu. Încălcând legea. Vorbesc despre amenzile de viteză pentru că pe astea le-am luat, dar sunt sigur că dacă ai numărul de înmatriculare expirat sau nu ai ITP-ul la zi este fix același lucru. În primul rând există numai radare fixe, foarte rar am văzut câte un polițist de circulație care stă la marginea drumului cu pistolul acela în mână pentru a-ți lua viteza de deplasare.

Din aceste radare fixe, așa cum veți vedea puțin mai târziu, ies o mulțime de date. Unde stai exact, ce număr de înmatriculare ai la mașină, viteza de deplasare, cam tot ce e legat de mașina ta. Asta în cazul în care mașina este trecută pe numele tău.

Radarele sunt anunțate prin panouri. După ce vezi panoul care anunță că urmează un radar și lângă care ai și un indicator cu viteza maximă permisă pe acel sector de drum, în următorul kilometru vei trece pe lângă el. De obicei am observat că francezii merg destul de tare pe autostrăzi. Eu am pilotul automat setat pe 130 și cred că sunt cel mai melc. În schimb, vitezomanii vieții fac exact ca la noi. Când văd că e radar merg cu 100 la oră, iar după ce trec de el rar mai vezi pe cineva mergând sub 150.

Amenda, asta în cazul în care te-a luat radarul, o primești prin poștă la numai câteva zile de la comiterea infracțiunii. Într-un singur plic se găsesc trei hârtii pe care vi le voi prezenta puțin mai jos.

Amenda propriu-zisă

Prima hârtie conține toate datele despre ce ai făcut. Mai exact cu ce mașină erai (marca), cu ce viteză te deplasai, care era viteza maximă admisă, dar și cât te costă pentru că ai depășit-o. Evident, ca la orice amendă, dacă plătești în primele 15 zile de când ai primit-o este o sumă mai mică, aceasta urmând să crească de vreo 3 ori pe măsură ce timpul trece și tu nu o plătești. Spre exemplu, pentru cei 28 de kilometri ai mei în plus am avut de plată 90 de euro, dar în vreo 3 luni amenda ajungea la, țineți-vă bine, 375 de euro.

avis de contravention

Practic această hârtie conține toate condițiile în care tu ți-ai luat-o.

Modalități de plată

O a doua hârtie conține toate modalitățile de plată pentru această amendă. Chiar azi m-am mai uitat o dată pe ea și am observat că poți plăti chiar și de pe mobil. Eu am ales varianta online. Intri pe un site care aparține guvernului Franței, introduci acolo un număr unic al acelei amenzi pe care o ai de plătit, ești întrebat dacă vrei să o plătești sau dacă vrei să depui bani în cont, apoi treci mai departe, bagi datele cardului și la sfârșit ți se dă un justificativ de plată în format PDF pe care-l poți păstra pentru a dovedi că plata a fost făcută. Toată treaba asta durează cam 30 de secunde.

notice de paiement

Practic poți plăti prin toate modalitățile posibile. Prin cec, online, cu cardul, la tutungeriile care au contracte pentru așa ceva, la un sediu al finanțelor publice cu bani gheață, prin plicul pe care-l primești o dată cu amenda și care are deja adresa trecută pe spate plus o mică hârtie cu toate datele legate de amendă, prin telefon dacă ai instalată aplicația legată de amenzi.

Mi s-a părut interesant faptul că poți depune bani în avans în contul tău. Dacă te știi că ești vitezoman și nu vrei să mai pierzi timp pentru a plăti o amendă, atunci îți pui bani pe cont și își iau ei singuri de acolo când tu încalci legea.

Cum poți face o contestație?

Dacă te afli în cazul în care nu tu ești cel care a depășit viteza legală, atunci există o soluție și pentru asta. Motivele sunt de bun simț. Poate ai împrumutat mașina cuiva și acel om a depășit viteza legală sau, mai rău, poate ți-a fost furată mașina. Mai există și cazul în care ai vândut mașina și încă nu ai actele făcute pe numele noului proprietar și atunci poate a mers el prea repede și nu tu.

Pentru toate astea există o hârtie pe care o primești cu celelalte două de mai sus. Dacă te afli într-unul din aceste cazuri, atunci trebuie să completezi această hârtie și să o trimiți pe adresa aceea care este trecută cum vă spuneam mai sus pe spatele acelui plic mai micuț. Și ai rezolvat problema.

exoneration

Știu că și la noi există ghișeul.ro. Eu nu am intrat niciodată, iar din câte am mai văzut pe facebook pe la prietenii mei, la unii merge, la alții nu. Nu zic, cel mai bine ar fi să nu aveți nevoie să plătiți vreo amendă pentru nimic, dar în situația de aici timpul petrecut pentru a-ți rezolva o problemă ca asta este foarte redus.

Eu mi-am plătit-o pe a mea ieri și a durat fix 30 de secunde pe ceas. Nu sunt francezii perfecți, le au și ei pe ale lor, dar la unele lucruri sunt foarte bine organizați. Ceea ce mi-aș dori să văd și în România într-un viitor apropiat.


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

6 thoughts on “Despre amenzile de circulație din Franța

 1. Pingback: Amenzi de circulație din Franța care vin în România în... română :) - Cristian China Birta

 2. ALECSANDRESCU MARIAN

  AMPRIMIT AMENDA LA 51 KM LAORA PE LIMITARE DE 50 KM H ,90 EURO AS PUTEA FACE CONTESTATIE????NU EXISTA O MARJA DE 5 KM????

  1. Cristian

   Marja aceea este deja calculata, cititi atenti hatiile pe care vi le au trimis

 3. M

  Nu prea si eu am primit amenda in franta si nu am putut face nimic, asa ca am ales sa o platesc. happy

 4. Catalin

  Sunt sectoare de drum (in general autostrazi fara plata) unde este o limita de viteza de 110 km/h. Pe mine ma tot iau radarele acolo desi eu merg cu 100 km/h (practic sub viteza legala). Conduc o autoutilitara de 3,5 tone). Sunt sanse sa ma trezesc cu amenzi acasa?
  Mai alta problema, pe unele sectoare de drum (in special in zona oraselor) este impusa o limita de viteza de 90 km si 80 km/h camioane si pe placuta sub indicator scrie 3,5 tone. Este limita de 80 km/h peste 3,5 tone? sau incepand cu 3,5 tone? Imi este foarte neclar pt. ca toate tarile au semnul <3,5 tone.

  1. nicu

   Salut colegu unde ai tablita aditionala la 3.5 si tu esti cu sprinter iti face poza din cauza inaltimii si septica tot 3M are inaltime de aceea iti da blitz radaru nu stie ca tu esti cu <3.5T.
   Dar stai linistit ca nu iti vine nici o amenda cand iti da blitz statu francez analizeaza placuta si implicit masina vad ca ai sub 3.5T. In cel mai rau caz in care iti vine desi nu am auzit pe nimeni pt. acest caz faci contestatie cu dovada talonului sau CIV.

   Tablita este foarte clara la 3.5T inclusiv, tu ai 3.49T sau ceva de genu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.