De ce crește numărul celor care aleargă?

În era internetului și a facebookului, cea în care o mare pare din timp ne-o petrecem lipiți de telefoane, tablete sau laptopuri, se mai găsesc și oameni care să facă sport. Unii aleg să meargă la sala de fitness, alții aleg să înoate, alții joacă fotbal sau tenis cu prietenii lor, alții se apucă de alergat. Fiecare, după preferințe, se apucă să facă mișcare.

Am avut o lungă perioadă în care nu am făcut nimic. În afară de mers la birou, cu mașina evident, apoi stat pe scaun multe ore pe zi, apoi întors acasă și pus pe canapea, nu reușeam să mă mișc niciodată. Și nu era vorba de timp, pentru că dacă vrei să faci ceva îți găsești timp, era vorba că nici nu mă gândeam că aș putea face ceva.

Știți reclamele alea care zic că e bine să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi? Eu nu le respect, nu fac mișcare nici acum în fiecare zi, dar de când m-am apucat de alergat, încep ușor să beneficiez de avantajele acestui sport. Citeam azi pe un site care scrie despre alergare că numărul alergătorilor a crescut masiv în S.U.A. Dar este la fel de valabil și în România. Nu știu cum era pe aici înainte de 2014, deci nu mă pot pronunța dacă numărul alergătorilor a crescut și în zona în care stau acum, cert este că sunt foarte multe persoane care aleargă.

Runningsursă foto

Mă gândeam care ar putea fi motivele pentru care din ce în ce mai mulți oameni se apucă de alergat. Până acum le-am găsit pe urmăoarele:

nu trebuie să fii tehnic. Spre deosebire de sporturile care cer o anumită tehnică, spre exemplu, baschet, fotbal, tenis, unde trebuie să știi puțin cu mingea, aici singura chestie de care ai nevoie este cheful. Sigur, există și la alergare niște tehnici, dar pentru începători (așa cum sunt și eu) nu ai nevoie să fii tehnic;

este un sport relativ ieftin. Dacă ți-ai cumpărat vreo 3/4 rânduri de echipament de alergat, mă refer la haine, nu mai ai treabă mult timp. O investiție în echipamentul de alergat la început îți acoperă nevoile pe o perioadă lungă de timp. Chiar și în cazul în care alergi mulți kilometri, pentru că am înțeles că încălțările de alergat trebuie schimbate la 800/1000 de kilometri, asta ar însemna să-ți schimbi încălțările o dată pe an. Dacă alergi de plăcere și nu faci foarte mulți kilometri îi poți schimba mai rar, deci invesiția nu va fi una majoră;

programul ți-l faci tu. Cred că am mai zis asta, dar nu ai nevoie de un program bătut în cuie. Poți alerga oricând, indeferent de oră, vreme, probleme, etc. Programul ți-l faci exact cum ai tu chef, fără să depinzi de absolut nimic;

– socializarea prin sport. Am văzut pe aici o dată un grup de fete care alergau pe un stadion care are și o pistă de alergare. După ce și-au terminat treaba, spuneau că se vor reîntâlni săptămâna viitoare pentru o nouă sesiune de alergat. Există situația în care ai un prieten care s-a apucat de alergat și începi ușor să-l iei la întrebări, ajungând într-un final să alergați împreună. Am văzut o mulțime de alergători care aleargă împreună, fie cu prietena/iubita/etc. fie cu prietenul, dacă sunt doi băieți. Astfel o alergare trece mult mai repede, timp în care poți vorbi orice vrei cu partenerul tău de alergare;

confirm. Se poate slăbi prin alergat. Eu alerg mai serios din luna noiembrie și de atunci și până acum, am reușit să dau jos vreo 3 kilograme. Nu sunt multe, dar sunt în minus. Am văzut că există programe de antrenament fix pentru acest lucru, eu mă antrenez pentru altceva, dar cu toate astea, slăbitul a venit ca un bonus.

Sunt sigur că fiecare are motive personale pentru care aleargă, cum sunt la fel de sigur că alergatul nu este pe placul tuturor. Sunt sigur că motivele sunt în unele cazuri mult mai complexe decât ceea ce am scris mai sus, eu sunt un începător care se bucură că a descoperit alergatul.

Acestea ar putea fi unele dintre motivele pentru care numărul persoanelor care aleargă crește simțitor de la an la an. Desigur, lista rămâne deschisă. Până la urmă nu trebuie neapărat să alergați, dar puțină mișcare nu strică niciodată.


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Tagged on: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.