Ce am câștigat aseară.

S-a terminat! Majoritatea românilor a decis că noul președinte al României este Klaus Iohannis și asta ne arată multe lucruri. Înainte de a începe să enumăr ce am câștigat de fapt cu alegerea lui Iohannis ca președinte, trebuie să menționez niște lucruri. În primul rând, Ponta a pierdut pe mâna lui. Dacă ar fi avut o campanie electorală curată, sunt sigur că altele erau rezultatele. În schimb, el și-a bazat campania pe minciuni și mizerii, ceea ce a dus la unirea românilor, așa cum și-o dorea el, dar împotriva lui.

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că există totuși milioane de români care au votat cu Ponta. 44,53%, adică 5 milioane de români care au crezut în ideile sale. Nu sunt de neglijat, sunt o mulțime de oameni. Aproape jumătate dintre votanți au ales totuși să meargă pe mâna lui. 

 

Despre diaspora

Acum, fără să vreau, fac parte din diaspora. Am văzut că s-a ieșit la vot masiv, mult mai mult decât în primul tur. La Lyon, unde am votat eu, numărul oamenilor s-a dublat față de primul tur, iar la celelate secții de votare de prin Europa am văzut cozi mai mari decât la primul tur, dar cu aceeași organizare proastă, din păcate.

Am primit un comentariu de la un fost coleg de liceu pe facebook în care-mi spunea că eu am plecat din țară și că ce mă mai interesează cine iese președinte. Mă interesează, pentru că noi, românii, oriunde am merge pe planeta pământ, tot români rămânem și tot acasă ne vom întoarce. Pe lângă asta, familia mea trăiește în continuare în România și mă interesează să știu cum trăiește.

Românii care au votat pe afară au demonstrat că-și doresc atât de mult să schimbe ceva în țara lor, încât au stat ore în șir la cozi interminabile, în ploaie și frig. Iar asta a câștigat respectul românilor de acasă, care au ieșit pe străzi pentru a le arăta că nu sunt singuri. Românii de afară au mers sute de kilometri pentru a vota, iar asta poate a fost o motivație destul de puternică, pentru cei care aveau secțiile de vot lângă blocurile lor.

Românii plecați din țară văd lucrurile altfel. Au mintea mai deschisă și văd că se poate și altfel decât până acum. Schimbarea pe care o căutăm toți la România poate a început cu rezultatul de ieri al alegerilor.

Din diaspora am câștigat o luptă pentru dreptul de a vota. Chiar dacă, din păcate, nu au reușit toți să voteze, iar la Paris și Torino s-a ajuns la spray lacrimogen pentru a împrăștia mulțimea de oameni nemulțumiți. Românii de afară au luptat pentru a-și demonstra că dreptul lor constituțional, nu poate fi călcat în picioare așa ușor. Am câștigat respectul românilor de acasă.

 

Despre România

Românii au ieșit la vot într-un număr foarte mare și asta poate și din cauza mizeriilor de care aminteam mai sus din campania lui Ponta. Mulți au votat cu ură, alții au votat cu încredere, alții cu speranța că va fi mai bine. Am văzut, ca niciodată, o societate civilă vie, dornică de a schimba un sistem bolnav și corupt.

Faptul că s-a ieșit în stradă în marile orașe ale României, a arătat că suntem totuși acolo și că nu ne lăsăm călcați în picioare. Asta ar fi un bun motiv pentru a fi mândru că ești român. Rezultatul acestor alegeri arată că România a ales să meargă spre vest și nu spre est. Arată că românii preferă democrația în locul scoialismului, că preferă un om corect în locul unui mincinos.

Poate cel mai important lucru pe care l-am câștigat aseară în România, este faptul că românii sunt deschiși la minte. Nu uitați totuși că noul președinte al României, nu este creștin-ortodox (ca majoritatea populației), nu are un nume tocmai românesc, are origini germanice, ceea ce arată că suntem deschiși la niște lucruri greu de digerat pentru mulți dintre alegători. Faptul că a fost ales un președinte care reprezintă o minoritate etnică, arată că ne punem baza pe alte valori decât cele de apartenența la o etnie anume, valori corecte, precum respectul, corectitudinea și drepturile oamenilor.

 

Despre internet

Trăim într-o bulă, așa s-a spus, dar gândiți-vă că bula asta are 7 milioane de utilizatori în România, deci aproape jumătate dintre cei cu drept de vot. De data asta, dacă la televiziunile manipulatoare s-a încercat ceva cu oamenii care își iau informațiile doar din acel mediu, internetul a arătat alegerile exact așa cum au fost ele, fără să fie manipulate de nimeni. Oameni din toată lumea au pus poze și clipuri video de la cozile la care au stat, nefiind îndemnați sau manipulați de nimeni.

Asta arată că, cel puțin din punct de vedere online, au fost cele mai transparente alegeri de până acum din România. Oamenii care au ieșit în stradă, sunt oamenii de pe internet. Bula asta în care trăim, s-a umflat atât de tare încât a explodat și a arătat că nu ne mulțumim doar cu un status pe facebook la care să primim like-uri, ci că oamenii sunt gata de acțiune atunci când cineva încearcă să le fure ceva.

De la internet am câștigat transparența procesului de votare și că românii pot fi uniți, indiferent în ce parte a globului s-ar afla.


Am ales președintele în care am avut încredere sau am votat împotriva lui Ponta? Asta este întrebarea care rămâne. Nu vor fi niște ani ușori pentru Iohannis, are mult de muncă, dar să știți că un om singur nu poate schimba o țară. L-am văzut într-un interviu în care zicea că cel mai important lucru pe care l-a făcut în Sibiu este că a schimbat mentalitatea sibienilor. De asta ar avea nevoie toată România, de o mentalitate nouă, proaspătă, care să aducă România printre primele țări din Europa din toate punctele de vedere. Dar la asta trebuie să contribuim și noi, românii de peste tot. Iar asta se face prin muncă.

Dacă aveți impresia că Iohannis va face totul de unul singur, nu o să se întâmple. Rămâne de văzut dacă se va ține de promisiunile făcute sau este un alt român, care ajuns în funcția supremă în stat își vede de interesele proprii. Aseară, am câștigat până la urmă dreptul de a munci mai mult pentru o Românie așa cum ne-o dorim toți. Schimbarea pleacă tot de la noi.

 


Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Ce am câștigat aseară.

  1. Alexander

    SI totusi pe internet se manipuleaza. Si totusi n-au fost puse si pozele de la alegerile din 2009. Cu cozi absolut identice. De ce? De grupurile inserate intentionat pentru a crea agitatie si violente nu s-a spus decat pe ici pe colo.

    Iar in ce priveste interesele proprii, Iohannis doar prin faptul ca a ajuns presedinte si-a asigurat casa, protectie si pensie speciala, nu cred ca-i mai trebuie altceva. Mie nu de interesele lui mi-e teama ci de interesele PDL-ului.

    Dupa ce-a latrat “nu dati puterea in mana unui singur partid”, cum s-a vazut cu presedintia in mana a inceput sa ceara tot. A si spus clar ca vrea toata puterea. Asa ca eu n-am incredere in omul asta nici cat intr-o ceapa.

  2. Papen Post author

    Nici eu nu am încredere deplină în Iohannis. Vom vedea în scurt timp dacă se ține de promisiuni. Cât despre Ponta, eu nu știu de ce partidul lui se numește PSD, când ar fi putut să rămână la numele de PCR. Fac fix același lucru. Manipularea este omniprezentă în toate mediile, depinde doar dacă vrei să te lași manipulat sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.